
אז כולם מדברים על בריאות...
המאמר הרביעי בסדרה

ואלו הם ששת הרבדים
לבריאות ומצוינות:

רובד שלישי - ריפוי הדלקת בגוף
מהגורמים העיקריים לרוב המחלות הכרוניות (דלקות מסוג Inflammatory) רובנו מזהים דלקת: סימנים קלאסיים של כאבים, נפיחות, אדמומיות וחום. כשמה כן היא – בתהליך דלקתי נוצרת "דליקה" (בערה), המתבטאת בעליית חום הגוף והמערכת החיסונית נכנסת למצב לוחמה . דלקת היא חלק מהמערכת החיסונית, זו הגנה מסונכרנת היטב ומשולבת של כל כוחות החיל בגוף.. אם כך, זה טוב לנו, נכון?
אך כאשר הדלקת יוצאת משליטה כמו במקרה של דלקת פרקים שגרונית למשל, היא מזיקה והרסנית לגוף. זה קורה כשהאיזון הטבעי מופר, המערכת החיסונית עוברת למצב של התראה תמידי ומפזרת את התגובה הדלקתית בכל הגוף. אותו כוח החיל בגוף, שנועד להגן עלינו מפני פולשים זרים, תוקף את התאים והרקמות של גופנו-אנו. כל סיבה שתגרום לחוסר איזון בין התהליכים תוביל לפעילות יתר של התהליך הדלקתי שיתבטא כדלקת שעלולה לגרום לנזקים. אחת הסיבות הברורות היא תזונה מעודדת דלקת המקובלת בעולם המערבי.
ניתן כאמור לדמות את המצב לקרב: יש מצבים בהם כוחותינו תוקפים את כוחותינו, יש מצבים בהם מוטלות פצצות הפוגעות באויב, אך קיים נזק היקפי של רסיסים הפוגעים גם בצבא שלנו ואין קרבות המסתיימים ללא אבדות.
באופן כללי ניתן לומר שבכל תהליך של מחלה מעורבת דלקת. בהתקף לב, הנזק הרקמתי שנוצר לאחר הפסקת אספקת הדם דרך כלי הדם, נוצר על ידי דלקת. טרשת עורקים למשל, היא תהליך דלקתי כרוני ומתמשך. דלקת מיוחסת גם להשמנה, מחלות לב וסרטן.
ישנם סוגים שונים של דלקות, לכל אחת מנגנון פעולה וביטוי האופייניים לה.
דלקת מגורמים פנימיים - כל תא ותא בגוף עובר תהליך בקרה של המערכת הדלקתית. תאים שעוברים שינויים, כגון תאים חולים או תאי גידול, מזוהים גם הם כאיום על ידי המערכת החיסונית והמערכת הדלקתית נכנסת לפעולה. התהליך הדלקתי הנגרם מגורמים פנימיים עלול לצאת מאיזון בשני מצבים:
מחלה כתוצאה מזיהוי תאים חולים - במהלך הנסיונות להשמדה וסילוק אותם תאים חולים, שנכון באופן עקרוני להשמידם, עלולה התגובה הדלקתית לצאת משליטה.
מחלה כתוצאה מטעות בזיהוי (מחלה אוטואימונית) - כאשר מנגנון הזיהוי של המערכת החיסונית נפגע (גם מחלה ויראלית פשוטה עלולה לגרום לטעות כזו), המערכת הדלקתית מזהה תאים בריאים כתאים חולים ומתארגנת לתקיפה. אלו דלקות מסוג אוטואימוני.
ככל שהמחקרים בנושא הזה נערמים, מתברר שהתהליך הדלקתי שיוצא מכלל שליטה הוא זה שאחראי כמעט לכל מחלה או בעיה רפואית, החל מסרטן, מחלות לב ודלקות פרקים וכלה בשבץ מוחי ואלצהיימר. דלקת כרונית תורמת כמעט לכל מחלה קשה. המחלות המקושרות ביותר עם מצב כרוני של דלקת הן המחלות האוטואימוניות. במחלות אלו, שהן המקבילה הרפואית ל"פגיעה מאש כוחותינו" בצבא, החיילים של מערכת החיסון פונים משום מה נגד הגוף במקום להגן עליו, ובתגובה היפראקטיבית מתחילים לתקוף ולהרוס רקמות בריאות. בספרות הרפואית מתוארות עשרות מחלות אוטואימוניות, ובעשור האחרון דיווחו בעיתונים הרפואיים המובילים בעולם על עלייה בשיעורי המחלות הללו. דוגמאות שכיחות למחלות אלה הן זאבת (לופוס), טרשת נפוצה, סוכרת מסוג 1, קוליטיס כיבית, קרוהן ודלקת מפרקים שגרוני. ואל אלה מצטרפות מחלות כמו אלצהיימר, סוכרת מסוג 2, מחלות לב, פרקינסון ואפילו דיכאון - ויותר מכולן, הסרטן.
גורמים נוספים המעודדים התפתחות דלקת כרונית הם אלרגיות, מתח וחוסר בשעות שינה, מצבים שמגבירים את פעילות תאי מערכת החיסון ואת הפרשתם של ציטוקינים דלקתיים. גם עודף משקל מסוכן: מתברר שתאי השומן בגופנו הם יצרני הורמונים פרו-דלקתיים. ההשמנה המסוכנת ביותר היא זו המצטברת באזור הבטן, משום שתאי השומן באזור זה נוטים לייצור נמרץ אפילו יותר של גורמי דלקת.
גורם מרכזי נוסף הוא רעלים סביבתיים שאנו חשופים אליהם ועישון. חומרים אלה מגרים את הריאות ומכניסים לפעולה תאי דם לבנים רבים, מה שמעצים את הנזק.
התזונה והדלקת
לתזונה שלנו יש תפקיד מרכזי בהפיכת התהליך הדלקתי לכרוני. מאכלים עתירי סוכר ושומן רווי ומאכלים מעובדים מייצרים דלקתיות בקלות, הם גורמים לפעילות יתר של המערכת החיסונית המובילה לכאבי פרקים, עייפות, נזקים למערכת כלי הדם, למחלות אוטואימוניות וכאמור גם לסרטן. מזונות מעודדי דלקת בשר מעובד (נקניקים, בייקון, בשר מעושן, מיובש..), פחמימות 'ריקות', מעובדות (מוצרי קמח לבן, סוכר, סירופ תירס..), שומן טראנס (מרגרינה למשל, נמצא במזונות מעובדים. מופיע כ'מוקשים'..), שמנים מזוככים (שמן בישול 'רגיל'), חלב (בעיקר חלב ניגר וחלק ממוצרי החלב), תוספי מזון מלאכותיים (אספרטיים ומונוסודיום גלוטומט..) וצריכה עודפת של אלכוהול.
מזונות נוגדי דלקת דגים 'שמנים' סלמון, מקרל, טונה וסרדינים הם דגים הגבוהים באחוזי אומגה 3 שהוכיחו יכולת להילחם ולצמצם דלקות. דגנים מלאים צרכו יותר דגנים מלאים ופחות דגנים מעובדים (לחם לבן, דגני בוקר, אורז ופסטה). לדגנים מלאים יש יותר סיבים הידועים כנאבקים בדלקתיות בזכות החלבון הפעיל שבהם. ירקות עם עלים כהים ועבים ויטמין E משחק תפקיד מרכזי בהגנה על הגוף מפני מולקולות היוצרות דלקות. צרכו ירקות ירוקים כהים: תרד, קייל, ברוקולי, עלי חרדל ועוד. עלים ירוקים וירקות ממשפחת המצליבים גם נוטים להיות בעלי ריכוז גבוה של ויטמינים ומינרלים, סידן, ברזל ותרכובות טבעיות הנמצאות בצמחים. אגוזים גורם נוסף לשומנים המסייעים לניצחון על הדלקת הם אגוזים ובראשם השקדים. הם עשירים בסידן, סיבים, וגם ויטמין E. אגוזי מלך הם בעלי רמה גבוהה של חומצה אלפא לינולנית, סוג של חומצת אומגה 3. כל האגוזים עשירים בחומרים נוגדי חמצון המסייעים לגוף להילחם ולתקן נזקים הנגרמים מדלקות.
אגוזים למיניהם, דגים, עלים וגם דגנים מלאים שהזכרנו הם חלק מרכזי בתזונה הים-תיכונית שנחשבת לתזונה בריאה המסייעת להיאבק בדלקות ולצמצם דלקתיות תוך זמן קצר.
בפרק הבא אספר לכם על מנגנון סילוק הרעלים בגוף ואיך אנחנו יכולים לעזור לו (או ליתר דיוק, איך לא להפריע לו!)