
אז כולם מדברים על בריאות...
המאמר השני בסדרה

ואלו הם ששת הרבדים
לבריאות ומצוינות:

רובד ראשון – שיפור התזונה: מעבר לתזונה נקייה ומאוזנת
היפוקרטס סבר כבר לפני יותר מ-2000 שנים כי קיים קשר הדוק בין התזונה לבריאות האדם והגישה הטיפולית שלו התבססה על "כוחות המרפא של הטבע". הוא האמין כי גוף האדם מסוגל לאזן את עצמו מחדש וכי טמון בו הכוח להשיג החלמה מלאה. הדוקטרינה שלו כללה תשאול מקיף, כולל היסטוריה רפואית משפחתית ובחינה מקיפה של סגנון החיים של החולה, המוטו המפורסם שלו היה "אנחנו מה שאנחנו אוכלים".
כיום אנו חיים בעידן של חיפוש. חיפוש אחר תשובות, פתרונות, דרך חיים חדשה – כל דבר שיחזיר לנו את האיזון הטבעי. אנו עדים לדיאטות אופנתיות שמציפות את חיינו חדשות לבקרים: דיאטות דלות/עשירות בפחמימות או חלבונים, בלי גלוטן, רק בשר, עם ירקות, בלי ירקות, דיאטות מונו ועוד. דיאטות רבות אף הומצאו על יד רופאים וחוקרים ואנו שואלים את עצמנו, עם כל דיאטה חדשה, האם הדיאטה הזו באמת טובה יותר מהאחרת? זה המקום לציין שתזונה היא המדע היחיד שבו שני אנשים יכולים להוכיח שתי תיאוריות שונות ומנוגדות זו לזו.
אז במקום לשאול מי צודק, אולי השאלה צריכה להיות מה יותר טוב עבורי?
על שאלה זו תמצאו מענה בתזונה האינטגרטיבית, הגורסת כי לכל אחד מאתנו יש דרישות תזונתיות משלו הנקבעות על פי המבנה הגנטי. הייחודיות הביולוגית שלנו מתבטאת בכל חלקי גופנו, ולראייה ההבדלים באנטומיה, חילוף החומרים, מבנה התאים והרכב הנוזלים בגוף – גורמים המשפיעים על בריאותנו הכללית. למרבה המזל, גופנו הוא מעבדה הפועלת לרשותנו 24 שעות ביממה, אם תלמדו להקשיב לגופכם ולהבין מהם המזונות להם הוא זקוק ומתי, תגלו מהו התפריט הנכון עבורכם.
ולמרות זאת קיים מכנה משותף לכולנו והוא חשוב יותר מכל: אנו עשויים מהחומרים שאנו אוכלים, ועל כן עלינו לספק לגופנו מזון מזין ונקי, ממנו יוכל להמשיך ולבנות, לחדש תאים, להגן על עצמו. מזוננו חייב לכלול חומצות אמינו (אבני בניין), שומנים חיוניים, פחמימות, ויטמנים ומינרלים - ממקור טבעי, איכותי ומלא בלבד. לרוב אנחנו עושים עניין גדול מדי מהתזונה שלנו. אנחנו בסך הכל צריכים לאכול וזה אמור להיות משהו אינטואיטיבי, בסיסי. כשאנחנו אוכלים מזון נקי מאותם החומרים שמטשטשים אותנו, כמו עודף סוכר ואוכל מעובד, ודואגים למגוון מאכלים הכולל פירות, ירקות, קטניות ודגנים, האינטואיציה שלנו מתחזקת מעצמה ובאופן טבעי נמשיך לבחור בתזונה הטובה לנו ביותר.
למי קראת קיצוני?
כשאני מדברת עם אנשים על הנזק שהאוכל המתועש גורם לנו, זה שנמכר במרכולים באריזות צבעוניות ומכיל רשימת רכיבים ארוכה וברובה לא מובנת כלל, אני שומעת לעיתים קרובות את התגובה "לא צריך להיות קיצוני". אני מודה שבהתחלה המשפט הזה הפליא אותי וגרם לי לחשוב רבות על משמעותו: מה באמת 'קיצוני' בעולם התזונה שלנו? תבדקו גם אתם עם עצמכם, מה ייחשב 'קיצוני' בעיניכם: אכילת מזון יותר טבעי וקרוב למקור, ירקות, פירות וקטניות שהטבע העניק לנו, מזון שהוכן בבית מאפס ושאינו מכיל צבעי מאכל, חומרים משמרים וכד', מזון מזין שמכיל את כל מה שהגוף זקוק לו, או אכילת מוצרים ארוזים שיצאו ממפעלי ענק שהקשר בינם לבין המזון המקורי כבר לא ממש ברור שכן הם נהרסו ושונו עד היסוד בתהליך, מוצרים עמוסים בסוכרים ומלחים, שמכילים חומרים משמרים, מתחלבים, חומרי טעם וריח וצבע, חומרים שרובם מגיעים מעולם התעשייה של הנפט, חומרים סינטטיים הזרים לגופנו לחלוטין ונחשבים ברובם למזיקים לבריאות? אני מאמינה כי באופן טבעי לכולנו אותה התשובה.
אוכל מתועש, על 'קצה המזלג'
האוכל המתועש והמעובד, שאינו מזין כלל, אינו יכול להיכלל בתפריט שלנו. הגוף שלנו יודע ומכיר את חומרי הגלם של הטבע, אותם החומרים ממנו הוא עשוי, אותם הוא מזהה ומכבד. הוא אינו מכיר חומרים סינטטיים, מלאכותיים ומעובדים ועל כן אינו מזהה אותם ובהם הוא יילחם. מטרת ההזנה היא לספק לגוף כוח לבנייה וקיום. אם נאכיל אותו בחומרים זרים ונגרום לו להתגונן כל הזמן, כיצד יצליח ליצור בשלווה, לחדש תאים, לחדש אנרגיה ולשמור על האיזון הטבעי שלו? ואפשר לשאול את השאלה הזו עם טוויסט: האם תכניסו למנוע של הרכב החדש והיקר שלכם שמן שאינו מתאים לו ע"פ הוראת היצרן? זה בדיוק זה.
כל עיבוד שמזוננו עובר, משנה את המבנה הכימי והביולוגי שלו. ככל שמזון מעובד יותר, הוא דל יותר ברכיבים תזונתיים חיוניים. בנוסף בתהליך העיבוד הוא מאבד מהטעם, הצבע והארומה שלו. כדי לפצות על כך מוסיפים לו חומרים כימיים כגון חומרי טעם וריח, צבעי מאכל וכמובן גם חומרים משמרים ועוד. הוכח מדעית מעבר לכל ספק שחומרים אלו מזיקים לבריאותנו: הם מעודדים יצירת דלקת (Inflammation), מסרטנים, פוגעים בזיכרון, גורמים להיפראקטיביות, למחלות אוטואימוניות, לבעיות נפשיות, והרשימה רק מתארכת בעידן המודרני.
וזו לא הבעיה היחידה. האוכל המתועש שנמצא בשפע עצום בסופרים בשלל אריזות מכל הגדלים והצבעים מכיל בעיקר את אותם הרכיבים - זה הרבה מאותו הדבר! ישנם שלושה רכיבים בסיסיים המופיעים במרבית המוצרים המתועשים האלה, והם: תירס, סויה וחיטה. לכן גם אם נמלא את הבית במגוון מוצרים שונים, הרי זו רק אשליה של שפע. מבחינה תזונתית אנחנו מחסירים הרבה ערכים תזונתיים חשובים כשאנחנו אוכלים כל יום מאותו הדבר ובעצם, למרות השפע של העולם המערבי, אנחנו מרעיבים את הגוף שלנו.
ולצורך המחשה אתמקד לרגע בפחמימות מעובדות, המהוות חלק נכבד מהאוכל המוצע במרכולים (בעיקר קמח לבן על כל מוצריו – לחמים, קרקרים, דגני בוקר, ומזונות מעובדים רבים המכילים קמח לבן, תירס או סויה כתוסף): פחמימות מעובדות משבשות את הפלורה הטבעית של המעי (האיזון החיוני בין החיידקים ה'טובים' לחיידקים ה'רעים') מה שגורם למחלות אוטואימוניות למשל, שכן הפלורה של המעי מווסתת את המערכת החיסונית שלנו. הסיבים בפחמימות המעובדות, מונעים ספיגת רכיבים תזונתיים חיוניים: הם מכילים רמות גבוהות של חומצה פיטית, חומצה המהווה את מאגר הזרחן והאנרגיה של הגרעין. חומצה זו מעכבת ספיגת מינרלים רבים כמו אבץ, ברזל, סידן ומגנזיום. וזה לא מסתכם לצערנו בכך. פחמימות מעובדות גורמות גם לסכרת ולהשמנה, הלקטין שבהן גורם לנזק למעי (מעי 'דליף').. וזה כאמור רק על 'קצה המזלג'.
ויש צד שני למטבע לסלק מזונות מזיקים מהצלחת שלנו הוא רק חלק מתהליך של מעבר לתזונה נקייה, החלק השני הוא השלמה לתזונה מיטיבה ומאוזנת. מומלץ מאוד לוודא, אחרי שעושים שינוי משמעותי בתזונה, שאנחנו לא מחסירים מהגוף רכיבים תזונתיים חשובים. אם הפחתנו למשל במזון מהחי, יש לוודא השלמת חלבון איכותי ומינרלים כגון ברזל, סידן ,אבץ ומגנזיום, לצרוך שומנים חיוניים וכו'. מי שעובר לטבעונות כמובן צריך להקפיד שבעתיים – ללמוד היטב את הנושא ולבנות תפריט מאוזן ועשיר ברכיבים להם הגוף זקוק, מתוך המזון מהצומח. אל לנו לזלזל במערכת המופלאה הזו, גוף האדם - לא להמעיט בערכה ובוודאי שלא להעריכה מעבר ליכולותיה.
אז מה לעשות? להתנסות במזונות ולהקשיב לגוף, תחושת הבטן שלכם (GUT) היא זו שצריכה להוביל ולהכריע, וכל הזמן להיות עם האצבע על הדופק – עד לאיזון המיוחל.
להלן כמה שינויים פשוטים שניתן לעשות כבר מהיום:
• לשתות יותר מים
• לשתות פחות קפה, לוותר לחלוטין על שתייה ממותקת
• להשתדל לאכול יותר מזון שבושל / הוכן בבית
• לאכול יותר ירקות עליים וירקות מגוונים בצבעיהם: כתומים, אדומים, סגולים וכו'
• להשתדל לאכול דגנים מלאים, קרוב ככל שניתן לצורתם הטבעית
• לצרוך פחות חלבונים מן החי: פחות מוצרי בשר וחלב
• לצמחונים / טבעוניים: לוודא צריכה מספקת של חלבונים ומינרלים
התזונה שלנו חשובה מאין כמוה: היא הבסיס לפעילות הגוף, המקור לכל חומרי הגלם להם אנו זקוקים כדי לשגשג, אבל זהו רק אחד מששת הרבדים לבריאות מיטבית. בפרק הבא תראו איך משפיע חוסר איזון הורמונלי על תפקודנו.